Madeira - Az örök tavasz szigete

Madeira - Az örök tavasz szigete

Madeira kék útjai: A levadák

2024. március 05. - Raáb Szilvia

Madeira, a Portugáliahoz tartozó sziget a lenyűgöző tájairól és a buja zöldellő természetéről híres. Az egyik legkarakteresebb jelenség, amely kiemeli ezt a gyönyörű szigetet, a levadák hálózata. Na de mit értünk levadák alatt? Ebben a cikkünkben most megtudhatod!

levada2_1.png

Mi is pontosan a levada?

A levadák Madeira egyedülálló vízvezeték rendszerei, amelyeket a sziget vulkanikus tájának nedvességben gazdag területein találhatók. Ezek a mesterséges vízfolyások számos forrástól indulnak, és az esővíz gyűjtésére, tárolására és szállítására szolgálnak a sziget mezőgazdasági területein.

A levadák rendszere évszázadok óta létezik Madeirán, és az első megépítésekre az 1500-as években került sor a portugál telepesek által. Ezek a mesterséges vízfolyások kulcsszerepet játszottak a sziget mezőgazdasági termelésében és a vízellátásban, és a mai napig fontos infrastrukturális jelentőséggel bírnak.

levada1.png

Történelem és mesterség ötvözete

A levadák nemcsak fontos vízforrások, hanem gazdasági jelentőséggel is bírnak Madeirán. Ezek a vízvezeték rendszerek hozzájárultak a sziget mezőgazdasági termeléséhez, a trópusi növények öntözéséhez és a vízenergia előállításához is.

A mesterséges vízfolyások mentén gyakran sétányokat és ösvényeket is kialakítottak, amelyek lehetővé teszik a turisták számára, hogy felfedezzék ezeket a lenyűgöző építményeket és a környező tájat. 

levada3.png

Látogatás a levadák völgyében

Ha ellátogatsz Madeira szigetére, ne hagyd ki a levadák völgyeinek felfedezését. Számos túraútvonal és sétány vezet a levadák mentén, amelyek lenyűgöző kilátást és élményeket kínálnak a sziget természeti szépségeiről és kulturális örökségéről.

levada4.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kanari-szigetek-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr3818346241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KékFény66 2024.03.06. 00:35:44

Azért azt tisztázzuk, hogy a blog nevével ellentétben Madeira nem a Kanári-szigetekhez tartozik.
süti beállítások módosítása